banner_background_1440x200

Kundcase - Ulriks Entreprenad

SITECH har haft nöjet att träffa Ulrik Henriksson på Ulriks Entreprenad.

Ulrik Henriksson driver sedan 2011 Ulriks Entreprenad med säte i Sunne. Företaget är verksamt över hela Sverige. Med sina 30 år i branschen har han idag pågående projekt från Piteå i Norr ner till Markaryd i Söder. 

Ulrik berättar att resan påbörjade han redan som 18-åring på sitt första jobb som rörläggare hos NCC. Ett frö såddes om drömmen om att få köra maskin och bli maskinförare.

MER INFORMATION

På sitt första jobb efter lumpen fick han köra både dumpers och maskin och lära sig allt från grunden. På fritiden kördes det också en hel del men då för skojs skull. Att pricka in exakthet på centimetern med grävskopan är inga problem med alla timmar i olika maskiner och när han idag blickar tillbaka så är det helt klart grävmaskin som är favoriten att köra. 2011 köpte han sin första egna grävmaskin som blev en 324 CAT. Därmed kunde han ta in sina första egna uppdrag och eftersom han redan då hade många kontakter så var det inga problem att få jobb.

Företag blev del av resan
Drömmen var egentligen aldrig att starta eget företag, det fick komma med på resan då han hela tiden ville köra maskin och som egen fick han alla möjligheter till detta. Sedan utökades maskinparken i takt med att firman växte. Det behövdes både grävmaskiner, dumprar, hjullastare och annat. Att gräva ner fiber var stort de första åren med firman och de första anställda började trilla in i takt med att jobben ökade i antal och omfattning.

Idag har Ulriks Entreprenad 22 grävmaskiner,19 dumpers, några hjullastare och bandtraktorer i sin egen maskinpark. Till detta kommer 50 anställda, därtill underleverantörer med egna maskiner. Favoriten bland alla maskiner är en 40 tons grävmaskin och den kör Ulrik gärna då det händer lite när man gräver.

 

Maskinstyrning Vågsystem från Trimble
Ulrik nämner att han har lösningar från SITECH/Trimble på nästan alla sina maskiner. Nu senast har han monterat ny utrustning från Trimble med Earthworks vågsystem/maskinstyrning på en långgrävare som gör uppdrag för infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg. Grävmaskinen med sin långa arm står just nu mellan Operan och Casino Cosmopol.

SITECH utförde installationen som gick snabbt och snyggt med bland annat kalibrering och man såg till att allt fungerade.

Även med 30-års erfarenhet är det nästan en omöjlighet att pricka in det perfekta läget mellan underlast och överlast, säger Ulrik. Överlast vill man inte få då det blir dyrt i längden med böter. Underlast är inte heller bra då man inte kan utnyttja kapaciteten fullt ut. Underlast och överlast kan skilja på en halv skopa (500 kg) och detta är svårt att uppskatta även för en erfaren maskinist. Här gäller precision i lastningen. Kommunikationen mellan alla aktörer förenklas avsevärt med den nya utrustningen från Trimble då man har underlag på vad man kört och lastat och enkelt kan delge detta.

Miljötänk finns alltid med i alla projekt
Större delen av Ulriks Entreprenads uppdrag består av stora infrastrukturprojekt. “Vi bygger väg, gräver fiber, gör damm säkerhetsåtgärder, förbereder för vindkraftparker, sluttäcker skrotåtervinning och soptippar”, berätta Ulrik.

-I alla projekt behöver man ha miljötänket med sig säger Ulrik, det vävs in överallt. Både när vi lastar effektivt, köper maskin med miljöalternativ eller när vi tätar av en soptipp på bästa möjliga sätt. Vi gör allt noggrant och på ett bra sätt ur miljöperspektiv. Ulriks Entreprenad jobbar ihop med de flesta av de stora projektörerna NCC, Skanska, Peab, Grimsrud, Veolia, Stena metall och Eltel som är några av dem.

Bildtext: Ida Nyberg är en av alla kunniga maskinförare hos Ulriks Entreprenad. System direkt på skärmen! 

Största tillgången är de anställda och deras kunskap
Ulrik gillar att vara med ute på fält och se alla anställda ”in action” och lära känna varje person och deras kunskaper. På så vis vet han precis var han skall sätta in rätt person för att få bästa möjliga resultat.

-En viktig parameter är att de maskinförare som kommer till mig trivs och får möjlighet att utvecklas. Här talar Ulrik om egna erfarenheter då han vet hur viktigt detta är på lång sikt.

I framtiden ser Ulrik fram emot ännu lite större maskiner på upp till 50 till 70 ton och därmed också ännu större infrastrukturprojekt. Den största tillgången ser han i sina anställda, deras kunskap, flexibilitet att ta sig an uppdrag över hela Sverige och leverera på bästa möjliga sätt.

Vill du läsa mer om maskinstyrning och vågen som Ulrik nämner i artikeln? Klicka här