banner_background_1440x200

Kundcase - Elite Mätkonsult Syd

 

Vi har ett gott öga till Philip Hayes som idag driver Elite Mätkonsult Syd AB.

Företaget har sitt säte i nordvästra Skåne i Förslöv (Båstad kommun). Firman är verksam inom anläggning och infrastruktur och har sina projekt i södra Sverige och på västkusten. Flera av er kanske känner igen den tekniska problemlösaren som för inte så länge sedan huserade på SITECHs kontor SYD. 

När vi frågar var mätintresset egentligen började så pekar väldigt mycket på att Philips morbror välkomnade honom som ung kille in i branschen och att han såg något i den unge mannen som skulle passa väldigt bra inom yrket som mätare. Snart jobbade Philip och morbrorn på samma firma som då hette Mark & VA/ Barslund. Första jobben var mycket lärorika. När det var dags för familj så siktade Philip in sig på SITECH som han tyckte var passande, nära hem och också en stabil arbetsplats att få utvecklas på.

MER INFORMATION

Ni alla som kontaktar supporten vet att de hela tiden uppdaterar sin kunskap och är vana problemlösare. En mycket lärorik period, enligt Philip. I april 2020 startas firman Elite Mätkonsult Syd AB. De är två grundare som är med från början men Philip är den som är operativ och hanterar konsultuppdragen. Sedan tiden på SITECH har han full kontroll på Trimbles utrustning och många nyheter som följer med dem. Med facit i hand så vet vi alla att det varit ett turbulent år i coronas spår men detta har ej påverkat firman i någon större grad, säger Philip: – Allt har gått som på räls. Detta för att den nystartade firman från start är underleverantör i infrastrukturprojekt där Trafikverket utvecklar järnvägen. Elite Mätkonsult Syd AB är hos sina kunder med i hela byggprojektet från start till slut. De ser över projektplanen. De levererar data så att teamet kan arbeta så effektivt som möjligt. De erbjuder till och med schaktmodeller till fastpris vilket inte är så vanligt, säger Philip. Just nu är de konsulter i ett projekt åt NRC där de bygger mötesspår och nya stationer mellan Teckomatorp och Billesholm. Ett annat roligt stort projekt de är aktiva med just nu är Ekodukten på Hallandsåsen över E6 där de hanterat inmätningar och utsättningar för Veidekke som gör infrastrukturprojekt åt Trafikverket. I just det här projektet har drönaren fått söka av området visuellt. Här nedan ser du en av bilderna som visar passagen där de vilda djuren kommer att kunna ta sig över motorvägen via den nybyggda, gröna övergången. 
 


Man värderar hela tiden olika alternativ för att få fram bästa underlag
En DJI Phantom 4 RTK (drönare)  är det senaste tekniska tillskottet i firman levererad från SITECH. Den har redan varit ute på flygningar i pågående projekt. Den är tänkt som en resurs att ta in vital datamängd, exempelvis punktmoln. Man värderar hela tiden olika alternativ för att få fram bästa möjliga underlag, resonerar Philip. Det behöver inte vara så att kunden önskar detta. Om vi ser att vi kan få fram bättre data på ett snabbare sätt så använder vi den tekniken som passar bäst. 
 
 

Trimble Business Center är ett verktyg som användes redan före drönaren köptes in och Philip talar varmt om denna.  – Det finns många alternativ till Trimble Business Center men det här verktyget är så otroligt brett, går att använda till nästan allt. Exempelvis ge underlag till hur mycket schakt man skall ta på ytan, beräkningar av massor, hur mycket som går att återanvända på arbetsplatsen eller som skall transporteras bort. Ett väldigt bra verktyg helt enkelt.

På bilden nedan ser vi växelläggning på Lommabanan. Philip Hayes (till vänster) och Elite Mätkonsult Syd är inte rädda att lägga instrumenten åt sidan och fysiskt hjälpa till i produktionen. På bilden ser vi även Per Ekberg, Arbetsledare Bana för NRC Group.

 

Bästa möjliga kontroll i ett tidigt skede
Elite Mätkonsult Syd skapar modellerna till maskinstyrningen, utsättningar, inmätningar, relationshandlingar, planerar massbalans osv. Allt för att få bästa möjliga kontroll i ett tidigt stadium i infrastrukturprojektet.
SITECH har stöttat den nystartade firman genom finansiering/hyrköp av Trimbles utrustning under de första 3 åren. Detta gjorde att firman kunde rivstarta på bästa möjliga sätt med modern teknik. Philip som nu gått från att vara en i gänget på supporten till att verka som kund i en egen firma tycker att det fungerar väldigt bra.-Man kan mycket själv, säger Philip, men det händer så mycket inom teknik, särskilt inom maskinstyrning så att det alltid är bra att ha en kunnig support i ryggen som hos SITECH. Vi hjälper varandra på olika sätt. Elite Mätkonsult är med och testar BETA-versioner av utrustning och mjukvaror just för att befinna sig i toppskiktet av allt som utvecklas.

Vi är ett litet bolag som vill mycket och som hela tiden vill lära oss nytt
Sedan januari 2021 är den första gruppchefen, Hampus Sjödén anställd på företaget som nu skall få bygga upp sitt team.
Efter sommaren fortsätter pågående projekt som Söderåsbanan och Ystad bangård för NRC och nya anläggningsprojekt åt BAB anläggning. Infrastruktur, mark och anläggningar är huvuddelen av uppdragen. -Det är detta vi gillar och vill syssla med, säger Philip. Har man kommit igenom det här året, 2020 på ett bra sätt så ser framtiden ljus ut, tycker Philip. Vi är ett litet bolag som vill mycket och som hela tiden vill lära oss nytt och implementera nya innovationer som effektiviserar arbetet ute på fält. Målet är att expandera organiskt i en lagom takt.
Vi tackar för pratstunden och känner oss imponerade av Philip men också av alla där ute i Sverige som skapar projekt och driver utvecklingen framåt i landet. Ni är guld värda!

 

* Till ovan nämnda produkter (Trimble Business Center och Phantom 4 RTK-drönare) har SITECH till Elite Mätkonsult Syd AB även levererat SPS930 totalstation, TSC7 handkontroller med Siteworks och SPS986 GNSS med tiltfunktion och ProPoint.